Britt Lilja Tandlæge/klinikejer/klinikchef på Østerbro TandlægeCenter

Britt Lilja
Tandlæge/klinikejer/klinikchef på Østerbro TandlægeCenter

Her på Østerbro TandlægeCenter oplever jeg at mange af patienterne, der kommer ind med syreskader på deres tænder, oftest har forårsaget det af drikkevarer.

Det er kommet til min opmærksomhed, at opfattelsen af skaderne som syreholdige drikkevarer forårsaget på mine patienters tænder, kan være langt fra virkeligheden – og derfor vil jeg gerne præsentere jer for et lille eksperiment.
“Sukkertid” som det så populært bliver kaldet, er en tilstand i din mund, forårsaget af det sukker, du indtager. Forskellen på lang og kort sukkertid, afhænger af, hvad du har spist og jo længere sukkertid, desto større risiko for huller i tænderne. Lang sukkertid defineres ved de ting du spiser, som sætter sig fast i tændernes tykkeflader.

Kort sukkertid = Chokolade og is
Lang sukkertid = Bolsjer, lakrids og vingummi

Jeg vil i dette eksperiment fokusere på ét af tændernes værste fjende – Cola – og vise dig den egentlige skade, som læskedrikken forårsager på dine tænder – og derefter give dig nogle råd til, hvad du kan gøre bedre i fremtiden for at mindske skaderne.

Eksperimentet består af en lille dagbog jeg udfører på 4 dage, af en tands liv i cola. Resultatet er ret chokerende, men ikke desto mindre virkeligheden. Med andre ord; Nedenstående billeder illustrerer, hvordan din tand/tænder vil se ud, hvis du drikker 1 tår cola 1 gang i timen på en dag, uden at børste tænder og uden at drikke andet.*

Før tanden er blevet udsat for syreskader;

 En dagbog for en tand i cola

Dag 1; Tirsdag (Efter tandens første 24 timers møde med cola)

En dagbog for en tand i cola 2

Dag 2; Onsdag

En dagbog for en tand i cola 3

Dag 3; Torsdag

En dagbog for en tand i cola 4

Dag 4; Fredag

En dagbog for en tand i cola 5 føj for den

 

Resulat:

En dagbog for en tand i cola over 4 dage

Hvordan mindsker jeg skaderne?

Vi elsker jo alle cola i ny og næ, men det ætser desværre emaljen hurtigere end man umiddelbart går og tror – og en emalje kan ikke erstattes eller vokse ud igen. Så når den er væk, er dine tænder mere udsatte for andre tandsygdomme.
Det bedste du kan gøre hvis du skal drikke sodavand er, at drikke den hele med det samme. Går du og drikker en halv liter i løbet af en hel dag, vil dine tænder ligge i syrebad konstant. Drik alternativt noget vand lige efter for at neutralisere syren og mindske skaderne, eller spis lidt salte peanuts.

Skær ned på indtaget. Er man svært afhængig af cola, kan det være noget af en udfordring, men det vil komme dig, dit helbred og dine tænder til gode i sidste ende hvis du prøver at trappe dig ned.

*Dette eksperiment har strukket sig over en tidsperiode på 4 hverdage, og ligget i syrebad 24 timer. Colaen er blevet skiftet ud hver dag kl. 11 og tilsat nyt.