Den bølge af sundhed som florerer, får folk til at vælte sig i fitnessprodukter såsom proteinbarer, proteinshakes, energi-geler og slankeprodukter, i håb om at få den ønskede krop og bevare eller påbegynde en sund livsstil.
Producenterne af disse produkter er selvfølgelig også eksperter i, at få det til at ligne at du ikke indtager hverken særlig mange kalorier, sukker eller andet “usundt” for kropppen, men at dit fokus er rettet mod proteinindholdet og hvad det forebygger hos dig. Men hvor “sunde” er disse produkter egentlig?

Uden at påpege specifikke brands kan man generalisere disse produkter, som ligger indenfor samme kategori, til at være direkte usunde – selvfølgelig set fra en tandlæges perspektiv.
For mange af disse produkter indeholder masser af tilsat sukker og har en lav ph-værdi, hvilket kan forårsage store skader på dine tænder – og i de fleste tilfælde, er disse produkter kun afgørende for ens krop og træning, hvis man er eliteudøver.

Proteinshake vs. Cola

For eksempel indeholder 1/2 proteinshake 50 g sukker, hvilket svarer til samme indhold som i 1/2 l cola og en energibar indeholder 23 g sukker. Selvfølgelig er alle former for sukker ikke lige slemt, men overordnet set og på længere sigt, kan de forårsage skader på dine tænder.

Undgå de produkter, der klistrer til tænderne

Energigeler og produkter der indeholder tørret frugt er de værste af slagsen, da de klistrer sig til tænderne og bliver derfor længere tid, hvilket svarer til større risiko for huller.

Et godt råd

– Drik massere af vand, især også hvis du lige har indtaget en proteinshake eller andet. Vandet “skyller” munden og kan sørge for at fjerne noget af syren på tænderne som kommer fra produkterne.

– Hold øje med, hvilket produkt der har mindst sukkerindhold og gå efter det. Kig efter “sukkerarter” på indpakningen.

– Brug evt sugerør eller drik det hele med det samme i stedet for ad små omgange – det mindsker udbredelsen af syren fra produktet.