Tandpine er en forfærdelig smerte, som man påvirkes meget af og som kan være svær at lokalisere. Tit og ofte ser vi patienter på klinikken, have svært ved at afgøre, hvilken tand de har smerter i – og ofte kan den “snyde” og slet ikke være lokaliseret i munden, men derimod være fra andre steder i kroppen, såsom bihulebetændelse eller kæbesmerter.

Vi på Østerbro TandlægeCenter tager os altid af akutte patienter og vi bestræber os på, at du får en tid samme dag hvis du har ondt.
Desværre kan tandpine komme ubelejligt og til tider udenfor åbningstiden, så derfor har vi samlet nogle gode råd til dig, indtil du kan komme til hos os;

– Håndkøbsmedicin plejer at være ret effektiv og vil virke imod tandsmerter hurtigt.
Dosis (3 gange dagligt):

200 mg Ibuprofen/ibumetin/ipren
2 x 500 mg panodil (pamol/paracetamol/pinex)

– Hvis man har knækket en tand og stadig har stumpen, put den i et glas mælk indtil du kan komme til hos tandlægen – på den måde holder tandstumpen sig i live og der vil være en god chance for, at tandlægen kan lime den på for dig igen.

– Har du knækket en tand som har et skarpt hjørne, kan tungen være meget generet af det. Her kan man i værste tilfælde købe et “tandkit” på apoteket, med en midlertidig løsning i form af noget fyldningsmateriale, til at fylde hullet ud med.

– Hvis man har ondt et par dage efter at en tand er blevet fjernet (fx en visdomstand), er det højst sandsynligt fordi knoglen er blottet og der endnu ikke er kommet en sårskorpe. Dette sker ofte efter en større tandoperation, men er ikke desto mindre smertefuldt. Behandlingen er naturproduktet nellikeolie, vædet på en gazetampon, som lægges ovenpå såret. Det er også det, tandlægen vil gøre. Nellikeolie er bakteriedræbende og smertedulmende. Skift gazetamponen hver dag. Efter 2-3 dage er smerterne forsvundet.

Hvis du hæver op, huden omkring føles varm og du får feber, så er håndkøbsmedicin ikke tilstrækkelig, og vi anbefaler at du ringer til lægevagten og få dem til at udskrive en recept med antibiotika, som kan hentes på døgnapotekerne. Ring hurtigst muligt dagen efter til din tandlæge for ydeligere råd.

Husk på, at tandpine ikke går væk af sig selv, så ring altid gerne til os hurtigst muligt så vi kan hjælpe dig.